Titel: Om fångstredskap.

Meddelare: Torpare, skogsarb. Oskar Karlsson Mård  År: 1934

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Anderberget, Sillre

Man gjorde ett stängsel vid ett älgstreck så att älgen hade att passera mellan två i vinkel sammanlöpande stängsel, som dock icke förenades. Vid det smala stället sattes gillringen upp. Denna bestod av två vågrätt lagda spjut, som vilade i ringar av björkvidjor för att kunna styras. Spjutens bakändar, vilade mot ett par kraftiga, nedåtböjda stammar, som då gillringen utlöstes av en trampande älg, rätade upp sig och drevo spjuten mot varandra och in i älgen. Gillringen var så anbringad, att spjutspetsen skulle träffa älgens vitala delar. Far åt min meddelare minns när dessa älgled voro i bruk, och han var född 1852.

Om vådorna av dylika fångstanordningar även för människorna, vittnar följande anekdot, som Oskar Karlsson Mård berättar. En västgöte kom och gick och träffade på en sådan där förträngning och såg väl inte gillringen, så att spjuten gingo rakt igenom säcken hans.

Nordiska museet. Frågelista. Jaktens och fiskets folklore. Avskrift av Ulma 8317, 8318, 8319.